måndag 14 december 2009

Angående teckensnitt

Teckensnitt är en viktig faktor för texten mening, betydelse och styrka. Denna text är skriven i Verdana, en typsnitt som saknar Seriffer. Seriffer är de streck som avslutar en bokstavsstapel genom att få det att se ut som den kopplas samman till nästa. Det har länge sagts att serifftypsnitt används bäst som brödtext.

Det behöver nödvändigtvis inte vara sant.

Jag förstår idéen med serifftypsnitt, att ögat ska kunna följa en linje, att bokstäverna snabbare kan identifieras och tolkas. Brödtext är till för att läsas och läsas om, återvända till och reflektera över. San-seriffer, som då är motsvarigheten och saknar detta streck, används fördelaktigt till rubriker, slogans och liknande.

Det handlar i grund och botten om vad du vill säga.

Att skapa ett flyt genom en text gör man bäst genom orden man använder men att medvetet välja typsnitt efter mål är en genväg till lättare förståelse. Använd San-seriffer till det du vill framhäva, accenturera. Använd då Arial, Helvetica (ett typsnitt älskat av reklamvärlden som pryder de flesta logotyper) och liknande.

Använd Times New Roman, Garamond (personlig favorit) och andra serifftypsnitt när du vill förklara, nyansera, informera.

Att det sedan finns alternativ som gör att typsnittet kan varieras, som till exempel Kursiv variant eller att trycka på "Bold", gör möjligheterna till att förmedla en känsla enbart genom en bokstavs utseende enorma. Även understruken och genomstrucken har sina effekter. Versaler och gemener har förmåga att uttrycka ilska eller kocentration. Användandet av enbart versaler tror jag inte att det är många som uppskattar att läsa, det blir ett skrikande uttryck, och bara det säger väl vilken effekt utseendet på en bokstav kan ha.

Verdana, som används här, är ett san-serifftypsnitt. Varför, kan man då tänka, använder jag det i brödtexten? Därför att det här är inte menat att vara en brödtext. Det är inte meningen att man snabbt ska läsa igenom detta. Det är meningen att man ska ta till sig, att man ska se varje ord och förstå innebörden, sammanhangen. Det sätter ett krav på mig. Att hålla mig ännu mer kortfattad. Korta meningar med san-serifftypsnitt står ut. De är de bästa underrubikerna i världen.

Beakta typsnittet. Testa, misslyckas, försök igen. Låt någon läsa din text i olika varianter. Ställ dig frågor som; "Hur får det här typsnittet mig att må?","Representerar det innehållet i texten?","Representerar det mig?".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar